Tuesday, June 05, 2012

KELAS ASAS COKLAT 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat pengunjung blog Am@r ChoColatios (AMAR BERKAT ENTERPRISE). Am@r ChoCoLatioS telah menetapkan tarikh-tarikh yang sesuai untuk mengadakan Kelas Asas Coklat Buatan Tangan yang akan dianjurkan oleh Am@r ChoCoLatioS untuk bulan Jun - Julai 2012. Tarikh-tarikh berikut adalah:-

BULAN JUN 2012
- 16 Jun 2012 (Sabtu)
- 23 Jun 2012 (Sabtu)
- 30 Jun 2012 (Sabtu)

BULAN JULAI 2012
- 1 Julai 2012 (Ahad)
- 7 Julai 2012 (Sabtu)
- 15 Julai 2012 (Ahad)

UNTUK TEMPAHAN KELAS, SILA EMAIL/SMS MAKLUMAT:
Nama:
Alamat:
No. Tel: (Prefer HP)
Email:

*Setelah pembayaran DEPOSIT RM50.00 dibuat, sila maklumkan kepada saya melalui call/sms/email
Nama Bank:
Ref. No./Tarikh/Masa Transaksi:
Tarikh kelas yg. ingin diikuti :
** Deposit RM50.00 adalah Pengesahan Kehadiran peserta menyertai kelas ini.
KELAS AKAN BERMULA 10.00 PAGI HINGGA 3.00 PETANG ATAU SAMPAI SIAP

KELAS TERHAD KEPADA 4 ORANG SHJ.(SIAPA CEPAT DIA DAPAT TEMPAT)

KAEDAH ONE TO ONE (HANDS ON)

YURAN RM200.00 (Asal RM250.00) - Termasuk nota, bahan-bahan yang akan digunakan.
TEMPAT : PUCHONG, SELANGOR

PESERTA TIDAK PERLU MEMBAWA APA-APA UNTUK MENGHADIRI KELAS INI, CUMA DIRI SENDIRI. SEMUA PERKAKAS AKAN DI SEDIAKAN.
(Peserta akan membawa pulang balik +/- 1kg coklat yang beraneka)
 
Topik meliputi:
a) Teori:-
1) Kategori, jenis dan perbezaan coklat, Penjelasan tentang barangan yang digunakan untuk membuat coklat.
2) Penjelasan Mengenai dan Cara/Teknik "Tempering"

3) Cara Penjagaan Mold/Acuan Coklat
4) Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas membuat coklat yang halal, murah dan berkualiti

b)Praktikal:- 
1) Cara-cara membuat Ganache Filling  
2) Teknik 'Tempering' Coklat Couverture yang mudah dan sesuai digunakan untuk membuat coklat di rumah (Coklat Praline Almond/Hazelnut)
3) 'European Style' menggunakan coklat compound dan teknik mewarna (Coklat Praline berinti)

4) Coklat Oreo Bercorak
5) Coklat Oreo Edible
6) Coklat Lolichoc 

7) Cara pembungkusan Produk

Berminat/Pertanyaan :~
- EMAIL - amarchocolatios@yahoo.com
- SMS/Call - 017-6889892 (Maz) / 012-6889892(Duan)