Monday, March 28, 2011

KELAS ASAS PEMBUATAN COKLAT TANGAN TAHUN 2011

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan selamat memasuki tahun baru, Am@r ChoColatios (AMAR BERKAT ENTERPRISE) telah menetapkan tarikh-tarikh yang sesuai untuk mengadakan Kelas Asas Coklat Buatan Tangan yang akan dianjurkan oleh Am@r ChoCoLatioS untuk bulan  Mac - Julai 2011. Tarikh-tarikh berikut adalah:-

BULAN MAC 2011
 - 5,6 Mac 2011 - Sabtu/Ahad - SELESAI
~ AMIRA (Shah Alam)
- 12,13 Mac 2011 - Sabtu/Ahad
- 26 Mac 2011 - Sabtu - SELESAI
~ DATIN JUDE (S.J)
~ KIRA (S.J)
~ SOFIA (S.J)
- 27 Mac 2011 - Ahad - SELESAI
~ SUHAILA (K.DAMANSARA)

BULAN APRIL 2011
 - 2,3 April 2011 - Sabtu/Ahad - SELESAI
~ ZANARIAH (Puchong)
- 9,10 April 2011 - Sabtu/Ahad

~ FIZA (Puchong) - 9/4-Selesai
-23,24 April 2011 - Sabtu/Ahad
~ ZALITA AHMAD (Cheras) 23/4 - (Pinda)

BULAN MEI 2011
- 1,2 Mei 2011 - Ahad/Isnin
- 14,15 Mei 2011 - Sabtu/Ahad

- 21,22 Mei 2011 - Sabtu/Ahad


BULAN JUN 2011
- 11,12 Jun 2011 - Sabtu/Ahad
- 18,19 Jun 2011 - Ahad/Ahad
- 25,26 Jun 2011 - Sabtu/Ahad

BULAN JULAI 2011
- 2,3 Julai 2011 - Sabtu/Ahad - KELAS DI TUARAN, SABAH
- 10 Julai 2011 - Ahad
- 16,17 Julai 2011 - Sabtu/Ahad
- 23,24 Julai 2011 - Sabtu/Ahad
- 30 Julai 2011 -Sabtu


KELAS SEHARI SAHAJA / 5 JAM SATU SESI - Tarikh kelas seperti di atas.


KELAS BERMULA 10.00 PAGI HINGGA 3.00 PETANG ATAU SAMPAI SIAP


KELAS TERHAD KEPADA 4 ORANG SHJ.(SIAPA CEPAT DIA DAPAT)


KAEDAH ONE TO ONE (HANDS ON)


YURAN RM180.00 (Asal RM250.00) - Termasuk nota, bahan-bahan yang akan digunakan dan makan ringan disediakan.




TOPIK KELAS MELIPUTI:-
a) TEORI:-
1) Kategori, jenis dan perbezaan coklat, Penjelasan tentang barangan yang digunakan untuk membuat coklat.
2) Penjelasan Mengenai dan Cara "Tempering"

3) Cara Penjagaan Mold Coklat
4) Sumber untuk mendapatkan bahan-bahan asas membuat coklat yang halal, murah dan berkualiti

b)PRAKTIKAL:-
1) Cara-cara membuat Ganache Filling
2)Teknik 'Tempering' Coklat Couverture yang mudah dan sesuai digunakan untuk membuat coklat di rumah (Coklat Praline Almond/Hazelnut)
2) 'European Style' menggunakan coklat compound dan teknik mewarna (Coklat Praline Filling Ganache)

3) Coklat Oreo Bercorak

4) Coklat Oreo Edible Image
5) Coklat Lolichoc 

6) Cara pembungkusan


Kelas akan diadakan di Puchong, Selangor. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti atau ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai kelas ini boleh terus:-

email - amarchocolatios@yahoo.com
sms/call tel. no. - 0176889892 (Maz) /0126889892(Duan)

No comments: